Faskian ja arpien hoito

Faskia on kehon kalvo- ja sidekudosjärjestelmä. Faskia ympäröi ja yhdistää kaikkia kehon kudoksia ja elimiä, kuten sisäelimiä, lihaksia, luita, hermostoa tai verisuonia. Faskia suojaa ja antaa tukea muille kehon kudoksille ja elimille, mutta mahdollistaa kuitenkin liikkeen eri kudosten välillä. Kehon kaikki rakenteet ovat yhteydessä toisiinsa faskiaalisen järjestelmän kautta, niin päästä varpaisiin kuin pinnalta syvällekin. Faskiaalisessa järjestelmässä on useita erilaisia hermopäätteitä, joiden tehtävänä on toimia mittaavina antureina. Anturit tunnustelevat kehon asentoa, liikettä, venytystä, painetta tai kipua. Nämä anturit voivat ylikuormittua stressin, trauman tai vaikkapa arpien lisäämästä jännityksestä faskioissa. Ylikuormittunut hermopääte välittää vääristynyttä informaatiota aivoille. Aivot reagoivat saamaansa informaation ja säätää kehon toimintoja sen mukaan, oli informaatio sitten oikeaa tai väärää. Hoidossa ensisijaisen tärkeää on auttaa kehoa palauttaa tämän oikeanlaisen informaation muodostuminen, jotta keho pystyy säätymään ja toimimaan sille kuuluvalla tavalla.

Faskioiden toimiessa optimaalisesti, on keho hyvässä tasapainoisessa tilassa, jossa verenkierrolla ja hermoviestinnällä on mahdollisuus toimia vapaasti. Liikkuessamme, faskioiden eri kerrokset liukuvat toistensa lomitse. Faskioiden oikeanlainen toiminta saattaa estyä tai häiriintyä muun muassa arpikudoksen, asentovirheen, haavereiden, rasitusvammojen stressin tai vähäisen nestemäärän johdosta faskiasta saattaa tulla kiristävä ja epätasapainoinen. Epätasapainoinen ja kiristävä fascia voi aiheuttaa monenlaisiakin erilaisia vaivoja ja kiputiloja eripuolelle kehoa, kuten liikerajoituksia, voiman tuoton heikkenemistä, muutoksia ryhdissä tai kipua. Esimerkiksi kivulias venytys voi olla merkki faskian optimaalisesta toimimattomuudesta.

Yleisenä ajatuksena on, että faskian hoito on erityisen kovaa ja kivuliasta. Hoidon ei pitäisi koskaan olla ainakaan kovaa. Toisaalta epämiellyttävää kipua saattaa tuntua, kun hoidetaan kiinnikkeistä tai pitkään häiriössä ollutta aluetta. Usein näillä alueilla hermopäätteet ovat muuntuneet antamaan vääränlaista informaatiota aivoille, jolloin hoidossa uuden ärsykkeen antaminen auttaa palauttamaan hermopäätteen antaman informaation oikeanlaiseksi. Faskioita voidaan ja pitää hoitaa myös hyvin pehmeillä ja kivuttomilla tekniikoilla. Näillä tekniikoilla pystytään purkamaan kehossa olevia laajojakin faskiaalisia jännitteitä ja näin tasapainottamaan kehoa sekä sen toimintaa myös syvemmälläkin kehossa, kuten sisäelinten alueelta tai vaikkapa luun pinnalta. Kevyissä faskiatekniikoissa kudokset pyritään tuomaan mahdollisimman neutraaliin tai optimaaliseen tilaan, jolloin keho itse säätää ja palauttaa liialliset jännitteet pois ja näin palauttaa normaalin toiminnan häiriintyneellä alueella. Usein kuulenkin asiakkaan kysyvän ”mitä sä teit? Ihan kuin et olisi tehnyt mitään ja nyt alue tuntuu ihan kevyeltä ja lämpimältä.”

Arvet ja arpikudos ovat luonnollinen seuraus vaurioituneen kudoksen paranemisesta. Arpikudosta esiintyy siellä missä keholla on ollut tarve korjata vaurioitunutta kudosta. Kaikki ovat joskus saaneet haavan, jonka keho korjaa kuin liimaten kudokset takaisin yhteen. Erilaisissa murtumissa, revähdyksissä ja venähdyksissä muodostuu arpikudosta kehon korjatessa vaurioitunutta aluetta, jolloin nämä arvet jäävät ihon alle piiloon ja helposti huomiotta. Osa arvista parantuu itsekseen hyvin, eivätkä vaadi hoitoa. Monesti kuitenkin arpikudokseen muodostuu parantumisen aikana niin sanottuja kiinnikkeitä, jolloin eri kalvorakenteet takertuvat toisiinsa kiinni arven läheisyydessä. Tällainen liikkumaton ja kehon toimintaa häiritsevä alue ei välttämättä aiheuta paikallisia oireita lainkaan, vaan voikin olla syy pitkittyneeseen kipuun toisaalla kehossa kuten selässä, niskassa, rinnassa, vatsassa tai oikeastaan missä päin kehoa tahansa. Erilaisissa leikkausoperaatiossa arpikudosta muodostuu pintaan sekä syvemmälle tasolle kehoa riippuen tehdystä operaatiosta.

Arven ja arpikudoksen hoidossa keskeisenä tekijänä on kiinnikkeiden poisto ja eri kerrosten välisen liikkeen palauttaminen. Hoitotulokset havaitaan yleensä välittömästi ja ne voivat olla merkittäviäkin. Muutokset kivun ja toimintahäiriöiden suhteen huomataan jo hoidon aikana ja voivat olla hyvinkin pitkäkestoisia. Keho itse parantaa ja säätää itseään hoidossa ja sen jälkeen. On ensiarvoisen tärkeää antaa keholle riittävästi aikaa palautua ja juoda riittävästi vettä hoidon jälkeen.